Швейцарците подкрепиха в неделя нов законопроект за климата, целящ да насочи

...
Швейцарците подкрепиха в неделя нов законопроект за климата, целящ да насочи
Коментари Харесай

Швейцарците за опазването на климата и 15% корпоративен данък

Швейцарците поддържаха в неделя нов законопроект за климата, целящ да насочи страната им към въглеродна индиферентност до 2050 година, оповестява AFP.

Почти 59 % от гласоподавателите подкрепят новия закон, който ще изисква от Швейцария да понижи зависимостта си от вноса на нефт и газ, като усили развиването и потреблението на по-екологични и по-домашни други възможности.

Гласоподавателите също поддържаха с огромно болшинство приемането на световна минимална данъчна ставка от 15 % за мултинационалните корпорации на втори референдум.  Близо 79 % са дали своят вот " за ".

Избирателното участие в референдумите е към 42 %. По-късно се чакат дефинитивни резултати. 

Последните изследвания на публичното мнение показаха мощна, само че отслабваща поддръжка за законопроекта за климата, на фона на вдъхновена от безпокойствие акция към дефицита на електричество и икономическата съсипия, водени от популистката дясна Швейцарска национална партия.

Поддръжниците настояха, че законът е нужен, с цел да се подсигурява енергийна сигурност и самостоятелност и да се помогне за справяне с опустошителните последствия от изменението на климата. Като трагичното размразяване на ледниците в швейцарските Алпи, които изгубиха една трета от ледения си размер сред 2001 и 2022 година

Енергията от дълго време е сложен въпрос за Швейцария, която внася към три четвърти от силата си, като всички употребявани нефт и природен газ идват от чужбина.

Притесненията по отношение на зависимостта на Швейцария от външни източници набъбнаха, след като войната в Украйна сложи под подозрение достъпа на Швейцария до огромна част от непознатата сила, която употребява.

Подкрепата беше надалеч по-единна на втория референдум за повишаване на данъчната ставка за огромния бизнес. 

Голямо болшинство от гласоподавателите и всички кантони поддържаха изменението на конституцията, по този начин че Швейцария да може да се причисли към интернационалното съглашение, ръководено от Организацията за икономическо съдействие и развиване (ОИСР).

Планът е новата ставка да се наложи на всички основани в Швейцария компании с оборот над 750 милиона евро.

Досега доста кантони са налагали едни от най-ниските корпоративни данъчни ставки в света, което съгласно тях често е належащо за привличане на бизнеса с високите заплати и разноските за местонахождение.

Швейцарското държавно управление пресмята, че приходите от спомагателния налог ще възлизат на сред 1,0 и 2,5 милиарда швейцарски франка единствено през първата година.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР